Likud leder på meningsmålingene

Israels statsminister Ehud Olmert ble nødt til å trekke seg fra jobben da han er under etterforskning for en rekke kriminelle handlinger. Utenriksminister Tzipi Livni forsøkte å danne en ny koalisjon men mislyktes. Dermed er det blitt skrevet ut nyvalg i Israel, og dette valget skal holdes den 10. februar 2009.

Benjamin Netanyahu. Foto: NIST

Ifølge en meningsmåling som ble offentliggjort i dag, ligger Likud an til å ta en brakseier i valget, og Benjamin Netanyahu kan få flertall for en koalisjon etter 10. februar. I Knesset sitter det 120 representanter, og ifølge dagens meningsmåling vil resultatet av valget bli som følger (dagens situasjon i parentes):

Likud (høyre/sentrum): 33 (opp fra 12)
Kadima (venstre/sentrum): 28 (ned fra 29)
Arbeiderpartiet (venstre): 11 (ned fra 19)
Shas (religiøst): 10 (ned fra 12)
Arabiske partier: 10 (opp fra 9)
Israel Beiteinu (høyre): 7 (ned fra 11)
Meretz (langt til venstre): 7 (samme som i dag)
United Torah Judaism (religiøst): 5 (samme som i dag)
Nasjonal enhet/NRP (høyre): 6 (ned fra 9)
Grønne: 3 (opp fra 0)
Pensjonistpartiet: 0 (ned fra 7)
(Kilde: Arutz-7)

Med et slikt valgresultat vil Likuds leder, Benjamin Netanyahu, kunne stable opp en koalisjon på 61 mandater fra høyre, sentrum og de religiøse partiene. Arbeiderpartiets leder, Ehud Barak, har dessuten sendt signaler om at han kan være villig til å gå med i en nasjonal samlingsregjering der Likud sitter i førersetet. I så fall kan vi få en regjering med 72 representanter.

Hvis Tzipi Livni vil forsøke å danne en regjering med sentrum, venstre, de grønne og de religiøse partiene, vil hun kun få 58 representanter.