Hvor er palestinernes venner?

Når man reiser i Israel, treffer man hele tiden på grupper med kristne israelvenner som er her for å besøke landet. Men palestinernes venner glimrer med sitt fravær.

Israel har millioner av venner over hele verden, og mange av disse vil kalle seg for kristne sionister. Og hvert år får Israel besøk av mange hundre tusen, eller kanskje til og med et par millioner kristne. Mange av disse kristne kommer til landet nettopp fordi de har valgt å legge turen hit for å velsigne den jødiske staten og vise sin støtte for Israel.

Palestinerne har også mange millioner, og kanskje til og med mange milliarder venner over hele verden. Når man ser på forskjellige meningsmålinger, er det ganske åpenbart at flere europeere vil kalle seg for venner av palestinerne enn de som vil kalle seg for venner av Israel.

Allikevel er det slik at når man besøker de palestinske byene, glimrer palestinervennene med sitt fravær. Store turistgrupper av israelvenner besøker Jerusalem og Tel Aviv, men jeg har aldri, aldri sett en eneste gruppe av palestinervenner som har besøkt Betlehem for å støtte den lokale økonomien der.

I Norge finnes det mange personer, spesielt på venstrekanten i det politiske miljøet, som taler høyt og ofte om palestinernes rettigheter. De samme personene er veldig ivrige etter å fordømme Israel for alle de økonomiske problemene som palestinerne har. Men selv om disse palestinervennene har alle muligheter i verden til å sende en turistgruppe til Betlehem for å støtte den lokale økonomien der, kan jeg ikke huske at jeg har lest om en slik turistgruppe noen gang. Disse palestinervennene stiller opp i store antall når det arrangeres anti-israelske demonstrasjoner i Oslo, men de glimrer med sitt fravær i de palestinske byene.

Jeg har riktignok lest om mange politiske aktivister som reiser til de palestinske byene som politiske observatører, men disse aktivistene bidrar ofte med å øke spenningen i den israelsk-palestinske konflikten, og de reiser ikke dit for å hjelpe palestinerne i det økonomiske dagliglivet.

Faktum er det at hvis du leste gårsdagens utgave av Sionblogg, vil du se at de fleste turister som besøker det fremste palestinske turistmålet (Betlehem) er kristne, og veldig mange av dem er sionister og støtter Israel av hele sitt hjerte. Jeg har selv besøkt Betlehem flere ganger, og jeg kan skrive under på at jeg har bidratt med mer direkte pengestøtte til palestinernes dagligliv i Betlehem enn de fleste palestinervennene.

Kanskje det er på tide at mange av dem som kritiserer Israel høyt for alt det gale som Israel gjør, isteden begynner å gjøre noe praktisk for å gjøre dagliglivet bedre for palestinerne? Det er ikke så vanskelig, bare man er villig til å reise dit. Både Israels turistdepartement og palestinernes turistmyndigheter vil gjøre alt de kan for å legge til rette slik at alle palestinervenner som vil, kan besøke Betlehem, og det er nok av hoteller i byen med masse plass for alle som vil komme. Skal vi si: Neste år i Betlehem for alle palestinervenner?