Ukens bilde nr. 3

Israelerne elsker å gå på tur i skog og mark overalt i Israels land.

Israelere går på tur i naturreservatet Yehudia.

Det finnes kanskje ikke noe annet folk som bruker så mye tid på å gå på tur i sitt eget hjemland som det israelerne gjør. Hver sabbat, når alle skoleelever har fri og alle kontorer er stengt, flokker skarer av israelere til alle naturreservater og nasjonalparker over hele landet, det de tilbringer dagen ute i det fri.

I Israel er det å gå på tur så populært at de til og med har opprettet en «nasjonalsti for Israel». Denne nasjonalstien begynner ved Dan i den nordlige enden av landet og går helt til sør for Eilat ved grensa mot Egypt. Hele stien er 940 kilometer lang og går gjennom skoger, over sletter og gjennom ørkener. Den går opp på ravende fjell og ned i dype daler, og på veien går den innom mange av de viktigste israelske naturreservatene og kulturskattene.

Mange tusen israelere går på enten hele eller deler av nasjonalstien hvert år. I november i fjor, i en skog i Negevørkenen (ja, det finnes faktisk skoger i ørkenen i Israel), traff jeg fire israelske gutter som var i ferd med å gå hele stien. Da jeg traff dem, hadde de gått i en måned, og da var de bare kommet halvveis. De hadde et esel med seg for å hjelpe dem med å bære utstyr og vann.

Finnes det noen annen nasjon i hele verden som er forelsket i sitt eget land på samme måte som jødene er det? Det virker faktisk som om jødene er unike på dette punktet. Jeg kan ihvertfall si en ting sikkert: Av alle de folkeslagene som jeg har hatt nær kontakt med i løpet av det siste tiåret, som blant annet inkluderer nordmenn, svensker, russere og arabere, er det ingen andre som kjærtegner landet sitt på samme måten som jødene gjør det. Og det er kanskje ikke så rart, for de følger jo i sin forfars Abrahams fotspor, han som gikk på kryss og tvers av landet.