Paven vil besøke Israel

Pave Benedikt XVI har planer på å besøke Det hellige land i mai 2009.

Pave Benedikt XVI. Foto: Sergey Kozhukhov.

Den katolske paven Benedikt XVI har fått en invitasjon av Israels president Shimon Peres til å besøke Israel, og paven har planer på å besøke landet i mai 2009, skriver Haaretz.

To katolske paver har besøkt Israel tidligere. Pave Paulus VI besøkte landet i 1964, og pave Johannes Paulus II besøkte Israel i 2000. Pave Paulus sitt besøk i 1964 varte kun i 11 timer, han brukte aldri navnet Israel, og han forsøkte så godt han kunne å unngå å bruke ordet jøde. Pave Johannes Paulus, derimot, ble i landet i fem dager, og han traff Israels politiske ledere og sjefsrabbier.

Peres sendte paven en offisell invitasjon da han traff pavens utsending til Israel, erkebiskop Antonio Franco, for to uker siden. Besøker er ikke offisielt bekreftet ennå, men etter sigende skal paven ønske å komme den andre uken i mai.

Det er også forventet at paven vil besøke Betlehem, som er kontrollert av de palestinske selvstyremyndighetene.

Pavens besøk kommer i kjølvannet av en rekke kontroverser mellom det jødiske folket og den katolske kirken. En kontrovers berører den katolske kirkens planer på å helgenforklare pave Pius XII, som var pave under Andre verdenskrig. Mange jøder er sjokkerte over at den katolske kirken vil helgenforklare en mann som var tyst under en periode da mange katolikker var involvert i utryddelsen av seks millioner jøder i Europa.

En annen nylig kontrovers oppsto da pave Benedikt bestemte seg for å gjeninnføre bønner der man gir uttrykk for et ønske om at jødene må anerkjenne Jesus som Messias.