Rasistisk frigivelse av fanger?

De siste månedene har Israel løslatt 700 palestinske terrorister, men jøder som sitter i de israelske fengslene har ikke noe håp om å bli løslatt.

I løpet av høsten har Israel løslatt 700 palestinske fanger, som satt i israelske fengsler fordi de hadde vært involvert i terrorangrep mot jøder. Mange av de løslatte har til og med blod på sine hender, og to av dem var mordere.

Den beryktede terroristen Marwan Barghouti

I dagens VG kan man lese at den israelske regjeringen har bestemt seg for å løslate ytterligere 250 palestinske terrorister. Fangene er medlemmer av Fatah og andre terrororganisasjoner, og det spekuleres i om Marwan Barghouti er en av fangene som skal løslates. I juni 2004 ble Barghouti dømt til fem livstidsdommer for å ha myrdet fem personer, og 40 års fengsel for et mordforsøk.

Den israelske regjeringen gjør dette selv om de vet at terrorister som tidligere er blitt løslatt, senere har deltatt i terrorangrep. Av 6912 terrorister som ble løslatt fra 1993 til 1999, ble 854 senere arrestert igjen for mord eller mordforsøk. En av terroristene, Abbas ibn Muhammad Alsayd, ble løslatt i 1996. I 2001 og 2002 var han involvert i tre terrorangrep i Netanya der 37 personer ble drept og 297 personer ble såret.

Samtidig sitter det jøder i israelske fengsler som ikke har noe håp om å bli løslatt selv om de har begått mye mindre forbrytelser. En av dem er Ofer Gamliel, som i 2002 ble dømt til 15 års fengsel fordi han hadde planer på å plante en bombe i en arabisk skole i Jerusalem. Han og hans to medsammensvorne hevdet at de aldri ville at bomben skulle eksplodere, men at de ville at araberne skulle få vite hvordan det var å leve med frykt for terrorangrep.

Men Gamliel og de 17 andre jødiske fangene som sitter i israelske fengsler fordi de er dømt for lignende forbrytelser, har ikke de samme rettighetene som de palestinske terroristene har. De palestinske fangene får lov til å reise på ferie, men Gamliel har bare fått lov til å gå utendørs noen få timer i løpet av de seks årene han har sittet i fengsel.

For noen dager siden demonstrerte 200 jøder utenfor presidentboligen i Jerusalem og krevde at Israel også skulle løslate de jødiske fangene, men Israel har ingen planer på å gjøre dette. Da kona til Gamliel traff sikkerhetsminister Avi Dichter for noen måneder siden, skal Dichter ifølge Israel National News ha sagt: «Sannheten er at vi ikke har så stor interesse av å løslate mannen din og de jødiske sikkerhetsfangene som vi har i å løslate araberne.»

Det er uflaks for Gamliel at han er jøde. Hvis han hadde vært araber, kunne han ha begått mye verre forbrytelser og ha sluppet ut fra fengslet mye tidligere.