Terrorister slår til mot Bollywood

Mumbai er byen der sørasiater kommer for å leve ut kjødets lyster. Hvorfor valgte terroristene å slå til mot nettopp denne byen?

Kart over Mumbai.

Rundt 200 personer ble drept og cirka 250 personer ble såret i terrorangrepet i Mumbai denne uken. Blant de drepte var det ni jøder, som var blitt holdt som gisler i Chabad House i byen. To av de drepte var rabbi Gavriel og Rivka Holtzberg. Sønnen deres, Moishe, som fylte to år i går, er nå foreldreløs.

Dagbladet skriver at en av terroristene, som er blitt tatt til fange, har fortalt det indiske politiet at terroristene jaktet spesielt på jødiske ofre, og at motivasjonen for angrepet på det jødiske senteret var å hevne Israels behandling av palestinerne. Det er kanskje ironisk at mange jøder som reiser til India, faktisk reiser dit fordi de vil slippe unna Israel og studere andre kulturer og religioner. Resultatet av angrepet på det jødiske senteret vil antagelig bli at mange israelske jøder vil kvie seg for å reise utenlands, og at de blir mer sionister.

Det som er virkelig interessant er å studere hva som var bakgrunnen til hvorfor terroristene valgte å slå til mot nettopp Mumbai. Suketu Mehta foreslår i en artikkel i New York Times at terroristene valgte Mumbai nettopp «fordi Mumbai står for økonomisk vinning, profane drømmer og en udiskriminerende åpenhet». Mumbai er Bollywood, den indiske filmhovedstaden, der hinduer, muslimer og personer fra andre religioner kommer for å leve ut drømmen om å bli rik og berømt og få alle de goder som den nåværende verden kan by på. Mumbai er byen der sørasiater kommer for å leve ut kjødets lyster.

Taj Mahal Hotel i Mumbai.

Faktum er at da Taliban tok over kontrollen over Kabul, var en av de første tingene de gjorde å skyte istykker forretningen der de solgte Bollywood-filmer. Det er kanskje ironisk at denne bloggeren for bare ei uke siden advarte om at Iran og de muslimske fundamentalistene vil slå til mot USA på grunn av de umoralske Hollywood-filmene, men det som isteden skjedde bare noen dager senere, var at terroristene slo til mot Bollywood.

Spørsmålet er hva som kommer til å skje med Mumbai i framtiden. I dagens Mumbai finnes det muslimske og hinduistiske agitatorer som forsøker å egge mengdene til å gå ut på gatene og slakte fienden i religionens navn. De vil at muslimene skal bli kastet ut av India, eller at India skal komme seg ut av Kashmir. De vil bombe hindutemplene. De vil rive ned moskeene. De vil at India og Pakistan skal gå til krig mot hverandre.

Det er ikke så gode nyheter når man tar i betraktning at begge land har atomvåpen.