Arbeiderpartiet velger sin katastrofeliste i dag

En katastrofe venter like rundt hjørnet for det israelske Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiets leder, Ehud Barak

I dag skal det israelske Arbeiderpartiet holde primærvalg for å avgjøre hvordan partiets valgliste skal se ut, og når partiet går til urnene, tyder alle tegn på at dette vil bli et katastrofevalg for dem.

Fra Staten Israel ble etablert i mai 1948 og til mai 1977 var det Arbeiderpartiet eller dets forgjenger Mapai som dominerte det israelske politiske livet. Det var dette partiet som hadde styringen over alle de israelske regjeringene i løpet av disse 27 årene, og de fikk aldri mindre enn 40 mandater ved valgene.

Men siden den gangen har det mer eller mindre gått nedoverbakke for Arbeiderpartiet. Det var en periode på 1980-tallet da de satt i en koalisjonsregjering med Likud, i 1993 vant partiet valget og dannet regjering med Yitzhak Rabin som statsminister, og i 1999 vant partiets leder Ehud Barak statsministervalget. Men da den palestinske terrorkrigen brøt ut i september 2000, og det ble åpenbart for alle og enhver hvilken dårskap Oslo-prosessen var, har Arbeiderpartiets sjanser til å komme tilbake til makten smeltet som smør i sola.

Ehud Barak påstår riktignok at han er en av de tre kandidatene til posten som statsminister i det kommende valget den 10. februar, men alle meningsmålinger tyder på at han ikke har noen sjanse til å vinne valget. De siste meningsmålingene som er blitt gjort, viser at Arbeiderpartiet kan forvente seg å få mellom seks og åtte representanter på Knesset etter neste valg. Det ville i så fall være en katastrofe for det partiet som en gang var mer eller mindre allmektig i det israelske politiske livet.

I dag har 59 039 av partiets medlemmer rett til å stemme på mellom fem og åtte kandidater som de mener bør stå på partiets liste før valget. Over 10 000 av disse medlemmene bor på de israelske kibbutzene. I tillegg har partiet også cirka 6000 arabiske medlemmer og omtrent samme antall medlemmer i Negevørkenen, i Samaria eller Sharondalen og i Israels sentrale deler. I landets hovedstad, derimot, har partiet bare litt over 2000 medlemmer.