Likud øker ledelsen etter primærvalget

To dager etter at Likud holdt primærvalget for å fastsette partiets liste til neste års valg, viser en meningsmåling at partiet øker ledelsen, skriver Haaretz.

Likuds leder Benjamin Netanyahu

Ifølge den ferske meningsmålingen vil Likud få 36 mandater i valget, og partiets sjanser til å vinne stemmer har åpenbart økt etter primærvalget.

Partiets leder, Benjamin Netanyahu, hadde tidligere gitt uttrykk for frykt for at mange velgere ville forlate partiet etter primærvalget siden mange av toppene på partiets valgliste heller forholdsvis langt til høyre. Netanyahu har tidligere beordret Likud om å utføre meningsmålinger for å finne ut hvorvidt den ytterliggående politikeren Moshe Feiglin kunne skade partiet. Disse meningsmålingene viste at Likud kunne tape fire eller fem mandater dersom Feiglin fikk en relativt sikker plass på partiets liste. Ved mandagens primærvalg havnet Feiglin på tjuende plass, men det virker altså som at Feiglin ikke på noen måte har skadet partiets sjanser til å vinne valget.

Kadimas leder og Netanyahus rival i kampen om å bli Israels neste statsminister, Tzipi Livni, har kritisert Likud etter primærvalget og sagt at partiet fortjener å vinne 12 mandater i valget. «Jeg så Likuds nye liste og ble minnet om hvorfor jeg forlot partiet», sa hun ifølge Ynetnews. «Plattformen er basert på nei til dette og nei til det, så hva sier de ja til?»

Livni forlot Likud for tre år siden sammen med daværende statsminister Ariel Sharon, som gikk ut fra Likud for å starte det nye partiet Kadima.

Resultatene av meningsmålingen er som følger (dagens mandater i parentes):

Likud 36 (12)
Kadima 27 (29)
Arbeiderpartiet 12 (19)
Arabiske partier 11 (10)
Shas 9 (12)
Israel Beiteinu 9 (11)
United Torah Judaism 6 (6)
Meretz 6 (5)
Jødisk hjem 4 (9)

Denne meningsmålingen gir en indikasjon på at Netanyahu vil være i stand til å danne regjering med cirka 64 representanter fra de religiøse partiene og partiene på høyresiden etter valget.

Valget til det neste Knesset skal holdes den 10. februar neste år.