Ukens etiopiske bilde

Midt i sentrum av Jerusalem kan man besøke en etiopisk kirke.

Den etiopiske kirken i Jerusalem

Den etiopiske kirken hevder at de stammer fra den etiopiske hoffmannen som fikk høre evangeliet i Apostlenes gjerninger 8,27. Hoffmannen skal ha vært i tjeneste for den etiopiske dronningen Gersamot Hendeke VII, som regjerte fra 42 til 52 etter Kristus.

Den ortodokse kristendommen ble senere Etiopias offisielle religion under konge Ezana i det fjerde århundre. Ezana kom til troen og ble døpt på grunn av en syrisk-gresk misjonær ved navn Frumentius og broren hans Aedesius. Fra det fjerde århundre og til 1959 var det paven i Alexandria som utnevnte erkebiskopen for den etiopiske kirken, men i 1959 ble Abuna Baslios kront til Etiopias første patriark, og fra da av skilte den etiopiske kirken lag med den koptiske kirken.

I sentrum av Jerusalem ligger det i dag en etiopisk kirke, og når man besøker denne kirken, er det interessant å se at den samme «hjemmeblinde» kunsten som finnes i europeiske kirker, også finnes i Etiopia. I Europa kan man ofte se malerier der Jesus og de andre bibelske figurene ser ut som blonde nordeuropeere, og i den etiopiske kirken kan man se at etioperne har malt Jesus slik at han ser ut som en etioper.

Etioperne er nok nærmere sannheten enn det europeerne er, for Jesus hadde nok en adskillig mørkere hudfarge enn den hvitkalkede hudfargen som er så utbredt oppe i det høye nord. Jesus var tross alt en jøde som vokste opp i solsteiken i Midtøsten, og han tilbragte mange timer med å gå til fots rundt omkring i solens ultrafiolette stråler.

Kirken i Jerusalem ble bygd i 1893 av keiser Johannes I, som ville at folket hans skulle ha tilgang på en kirke i de moderne bydelene av Jerusalem i tillegg til den etiopiske kirken i Gamlebyen. Her må man ta av seg skoene før man kan komme inn, og midt i kirken ligger alteret inne i en separat «bygning i bygningen». På veggene henger det mange malerier som forestiller forskjellige scener fra Bibelen.