USA ber om unnskyldning for Durban-boikott

Den amerikanske regjeringen har bedt om unnskyldning fordi de boikottet den antisemittiske Durban II konferansen i april i år.

FN i Geneve
FNs hovedkvarter i Geneve

Under samlingene i FNs menneskerettighetsråd i forrige uke ba USAs regjering om unnskyldning to ganger fordi de boikottet den antisemittiske Durban II konferansen, som foregikk i FNs hovedkvarter i Geneve i april i år, rapporterer EYE on the UN.

Durban-konferansen begynte med en sterk antisemittisk tale av den beryktede iranske presidenten, Mahmoud Ahmadinejad, og vedtok en resolusjon som pekte finger mot Israel og hevdet at palestinerne er offer for israelsk rasisme.

EYE on the UN skriver at Obamas regjering «aktivt følger sin nye politikk, som handler om å engasjere seg i menneskerettighetsrådet, og innsmigrer seg hos de som bryter mot menneskerettighetene og sitter i rådet og som er de sterkeste støttespillerne av Durban-prosessen og resultatet av prosessen». Både den juridiske rådgiveren for USAs delegasjon i Geneve, Anna Morawiec Mansfield, og førstesekretær for delegasjonen i Geneve, Mark Cassayre, sa at de beklaget at USA ikke hadde deltatt på konferansen.

USA var ett av ni land som boikottet Durban II. De andre landene var Canada, Israel, Australia, Polen, New Zealand, Nederland, Tyskland og Italia. Berlusconis regjering i Italia var den første europeiske regjeringen som bestemte seg for å stå opp mot antisemittismen og boikotte konferansen. Norges regjering hadde ikke ryggrad til å ta samme beslutning som den italienske regjeringen gjorde, og dermed deltok Norge på den antisemittiske konferansen.