Natan Sharansky ny sjef for Jewish Agency

Den tidligere refusenik Natan Sharansky er blitt valgt til ny leder for Jewish Agency.

Natan Sharansky
Natan Sharansky

Natan Sharansky er blitt valgt til ny leder for organisasjonen Jewish Agency, som blant annet har ansvaret for å føre jødiske immigranter til Israel. Valget av Sharansky var enstemmig, melder Israel National News.

Sharansky ble verdensberømt da han som sovjetisk statsborger søkte om å få tillatelse til å emigrere og flytte til Israel, men ble nektet utreisevisum. Isteden ble han aktivt med i Andrei Sakharovs bevegelse for menneskerettighetene. I mars 1977 ble han arrestert, og han tilbrakte ni år i sovjetiske fengsler før han ble utvekslet mot to sovjetiske spioner.

I Israel grunnla han et politisk parti, og i løpet av de ti årene han var i politikken tjente han blant annet som vise statsminister, boligminister, innenriksminister og handelsminister.

Jewish Agency ble dannet for 80 år siden, og den gangen var det fulle navnet Jewish Agency for Palestine, eller Jødisk byrå for Palestina. Fram til 1948 fungerte Jewish Agency som en provisorisk regjering for jødene i Palestinamandatet. Etter at Staten Israel ble opprettet i 1948, ble navnet endret til Jewish Agency for Israel (JAFI), og siden den gang har de hatt ansvaret for å bringe tre millioner immigranter til Israel. JAFI driver blant annet 32 absorpsjonssentre over hele Israel, der jødiske immigranter kan tilbringe de første månedene i landet, og de underviser om sionismen til jøder over hele verden.