Norges allierte er de virkelige skyldige

Medienes yndling og Norges allierte, Barack Obama, har benyttet seg av hvitt fosfor i krig.

Fly skyter en fosfor-rakett
Et amerikansk Bronco-fly skyter en fosfor-rakett. (Foto: TSGT Bill Thompson)

Under og etter krigen med Hamas på Gazastripen i januar i år ble Israel gjenstand for massiv internasjonal kritikk da det ble rapportert at de hadde benyttet seg av hvitt fosfor. Nå viser det seg at massemedienes yndling, Barack Obama, benytter seg av hvitt fosfor mot sivile i krigen i Afghanistan.

I VG i dag står det om den åtte år gamle jenta Razia som ble vansiret av hvitt fosfor den 14. mars i år, nesten to måneder etter at Obama tok over kommandoen for de amerikanske militære styrkene.

Razia hadde nettopp spist frokost da amerikanske, franske og afghanske styrker kom til landsbyen hennes, og to granater eksploderte inne i jordhytta der hun bodde. To av søstrene hennes døde, og flere andre familiemedlemmer ble hardt såret. Da Razia ankom sykehuset, hadde hun både rykende og brent hud og en oksygenmaske som holdt på å smelte i ansiktet hennes.

Norge er alliert med USA og Frankrike, og Norge er en del av den internasjonale styrken som benytter seg av fosfor i kampene i Afghanistan.

Israel ble kraftig kritisert da de benyttet seg av hvitt fosfor i krigen på Gazastripen i januar i år. Norske aviser var fylt av historier, slik som denne i Aftenposten, der Human Rights Watch gikk ut kategorisk og uttalte at Israel hadde begått «krigsforbrytelser» ved å benytte seg av hvitt fosfor på en «bevisst og hensynsløs måte».

Men både Røse Kors og det israelske forsvaret har en annen versjon av begivenhetene. Etter å ha gransket de påståtte hendelsene, kom forsvaret fram til at de kun hadde benyttet seg av hvitt fosfor for å legge røyktepper og andre formål som er lovlige ifølge internasjonal lov. Røde Kors bekreftet dette da de utstedte en erklæring om at «det er legitimit under internasjonal lov å benytte fosfor for å opplyse et mål eller skape røyk». Røde Kors tilføyde også at det ikke fantes beviser for at Israel hadde «benyttet fosfor på en tvilsom måte, slik som å brenne ned bygninger eller sette sivile i fare».

De som virkelig har begått krigsforbrytelser er altså Obama og hans allierte, inkludert Norge. Israel, derimot, er uskyldige.