Russland vil kopiere israelske våpen

Russland, som ikke kjøper våpen fra utlandet, vil nå kjøpe israelske droner for å studere teknologien og bygge sine egne droner.

Israelsk drone
Israelske droner

Israel og Russland er blitt enige om at Russland skal fryse eksporten til Iran av S-300, som er en av de mest avanserte luftvernsbatteriene i verden, i gjengjeld for at Russland får kjøpe avanserte droner fra Israel. Det skriver IMRA, som siterer den israelske Kanal 2.

Israel og Russland undertegnet nylig en avtale verdt 53 millioner dollar der Russland skal kjøpe 12 enklere droner. En drone er et lite, ubemannet fly som ofte brukes til etterretningsoppdrag eller enkle kampoppdrag. Etter at avtalen ble undertegnet, hevdet en russisk tjenestemann ved navn Vyacheslav Dzirkaln at Russland vil studere de 12 dronene slik at de selv kan bygge lignende droner, skriver Jerusalem Post.

Israelske tjenestemenn uttalte at før kontrakten ble undertegnet, visste de at det var en risiko for at Russland ville kopiere teknologien, men allikevel undertegnet de kontrakten. Hittil har Israel nektet å selge Russland avanserte droner, men ifølge gårsdagens TV-nyheter har Israel nå også bestemt seg for å selge de avanserte dronene mot at Russland fryser salget av S-300 til Iran. De russiske luftvernsbatteriene vil potensielt sett være i stand til å skyte ned israelske fly dersom Israel en gang i framtiden vil bestemme seg for å gå til angrep på det iranske atomprogrammet.

Russland kjøper vanligvis ikke militært materiell fra utlandet, men de gjorde et unntak med de israelske dronene siden den israelske teknologien ligger langt foran den russiske teknologien på dette feltet. Det israelske firmaet Israel Aircraft Industries har vært forgjengere i utviklingen av moderne droner. Russland ble interessert i de israelske dronene etter krigen med Georgia i fjor, der Georgia var flittige brukere av israelske droner.

Russland skal angivelig være interessert i å produsere 100 egne droner når de har studert den israelske teknologien.