Netanyahu taler til FN

Israels statsminister Benjamin Netanyahu talte til Generalforsamlingen i FN i går.

FNs generalforsamling
Generalforsamlingen i FN

Israels statsminister Benjamin Netanyahu begynte talen i FNs generalforsamling med å henvise til hvordan Forente Nasjoner for 62 år siden hadde anerkjent det jødiske folkets rett til å ha en egen stat i forfedrenes hjemland.

Deretter henviste han til hvordan seks millioner ble myrdet under Holocaust, og han kritiserte Irans president Ahmadinejad fordi han dagen i forveien hadde kommet med antisemittiske uttalelser fra samme talerstol og fordi han noen dager tidligere hadde hevdet at Holocaust er en løgn.

Netanyahu henviste til dokumenter som han hadde fått se da han besøkte den tyske regjeringen en måned i forveien, og som bekreftet at Holocaust faktisk fant sted, og stilte spørsmålet: «Er dette en løgn?»

Han applauderte de delegatene som enten nektet å komme eller som gikk ut av salen da Irans president talte dagen i forveien, og han kritiserte de delegatene som ble sittende under Ahmadinejads tale. «Har dere ingen skam? Har dere ingen anstendighet? Kun seks tiår etter Holocaust gir dere legitimitet til en mann som nekter for at mordet på seks millioner jøder fant sted og lover å utrydde den jødiske staten,» sa Netanyahu.

Den israelske statsministeren advarte også delegatene mot å tro at Iran bare var jødenes problem, og han minnet om at historien viser at det som ofte har begynt med angrep mot jødene, har sluttet med katastrofer for mange andre.

Etter å ha kritisert og advart mot Iran, snakket han om hvordan Israel kastet 8000 jøder ut fra Gazastripen for fire år siden fordi de ville gi freden en sjanse, men Hamas sa tusen takk med et regn av raketter og granater. Han kritiserte rapporten fra FNs menneskerettighetsråd, som hadde kritisert Israel fordi de forsvarte seg mot rakettregnet fra Gazastripen.

Netanyahu fortalte Generalforsamlingen at hele Israel vil ha fred, og hvis palestinerne virkelig vil ha fred, er regjeringen og Israels folk rede til å stifte fred. Men samtidig som Israel blir bedt om å anerkjenne en palestinsk stat, må palestinerne også anerkjenne den jødiske staten.

Så fortsatte han med å si at Israel må ha sikkerhet, og dermed må palestinerne få rett til å styre seg selv bortsett fra de rettighetene som kan bety en fare for den jødiske staten. Og dermed må en palestinsk stat nødvendigvis være demilitarisert.