FNs menneskerettighetsråd vurderer Goldstone-rapporten

I dag skal 50 land møtes i Geneve for å stemme over den ensidige Goldstone-rapporten.


Dommer Richard Goldstone

I løpet av det nærmeste døgnet skal FNs menneskerettighetsråd vurdere hva de skal gjøre med den beryktede Goldstone-rapporten.

Sionblogg har tidligere skrevet om hvordan FN kritiserer angivelige brudd på menneskerettighetene i Israel. I fjor kritiserte FN Israel mer enn noe annet land.

I april i år nedsatte FNs menneskerettighetsråd en internasjonal kommisjon, under ledelse av dommer Richard Goldstone, for å granske Israels rolle i krigen mellom Israel og Hamas i januar dette året.

Merk deg at kommisjonen ikke fikk i oppdrag å granske det som terrororganisasjonen Hamas gjorde i konflikten, kun det som Israel gjorde. Alle vestlige nasjoner var imot opprettelsen av denne kommisjonen.

I 1995, da Goldstone var øverste leder for aktor i den internasjonale domstolen for krigsforbrytelser i Jugoslavia, reiste han tiltale mot en mann som ikke eksisterte og en død mann. Goldstone reiste tiltale mot Gruban Malic, som ifølge øyenvitner skulle ha voldtatt flere muslimske kvinner. Problemet var bare det at Gruban Malic er en oppdiktet person i en serbisk roman om andre verdenskrig. Goldstone reiste altså tiltale mot en oppdiktet person.

For et par uker siden offentliggjorde kommisjonen sin rapport, og som forventet hudflettet de Israel fordi de angivelig hadde begått «alvorlige brudd på internasjonale menneskelige rettigheter og humanitær lov» under krigen.

I regjeringsmøtet i Jerusalem i dag advarte statsminister Benjamin Netanyahu for hva som vil bli følgende hvis FN godtar Goldstone-rapporten.

«For det første vil det være et alvorlig slag mot krigen mot terrorisme siden det vil gi total legitimitet til terrorister som skyter pÃ¥ sivile og som gjemmer seg bak sivile. For dem som – fra internasjonale plattformer, og benytter seg av internasjonal lov – angriper og fordømmer ofrene som legitimt forsvarer seg selv, er dette et dødelig slag mot krigen mot terrorisme.

For det andre vil det være et alvorlig slag mot Forente Nasjoners status. De vil vende tilbake til sine mørkeste dager, da de kunne ta de mest absurde beslutninger, som tok bort all substanse og betydning.

For det tredje, og kanskje det mest umiddelbare og åpenbare hvis de fremmer den beslutningen som er kjent som Goldstone-rapporten, vil det være et alvorlig slag mot fredsprosessen. Fordi Israel vil ikke lenger være i stand til å ta flere skritt og ta en risiko for fred hvis de blir nektet en rett til selvforsvar.»

Det gjenstår å se hva det «arabisk kontrollerte menneskerettighetsrådet», som UN Watch kalte dem, vil gjøre.