Biden tråkker i salaten

USAs visepresident Joe Biden har kanskje gitt dødsstøtet til den såkalte «fredsprosessen» mellom Israel og palestinerne.

USAs visepresident Joe Biden sier farvel til PLOs leder Mahmoud Abbas
USAs visepresident Joe Biden sier farvel til PLOs leder Mahmoud Abbas etter et besøk i Ramallah i forrige uke. (White House photo by David Lienemann.)

USAs visepresident Joe Biden er blitt kjent som en mann som har tråkket i salaten med sine «velvalgte» ord et antall ganger siden han inntok posisjonen som vikar for USAs mektigste mann i januar i fjor. Men i forrige uke overgikk han seg selv og klarte kanskje å sette en stopper for hele den såkalte «fredsprosessen» mellom Israel og palestinerne.

I løpet av de siste årene har lederne for de palestinske selvstyremyndighetene ikke vært særlig interessert i å fortsette med fredsforhandlinger med Israel. Det er kanskje ikke så rart, når man tenker på at de palestinske selvstyremyndighetene råtner fra innsiden ved at Hamas har infiltrert hele det øverste sjiktet i den palestinske politikken. Og når USA har forsøkt å støtte opp om Fatahs lederskap, har de bare gjort vondt verre, slik som da de sendte en våpenlast til Fatah i februar 2007 men våpnene isteden havnet i hendene på Hamas, slik at de kunne kaste Fatah ut fra hele Gazastripen.

I forrige uke virket det som om partene endelig var enige i å sette seg ned for å samtale igjen, men da tråkket Biden i salaten og stengte den døra (kanskje for alltid). Da det ble kjent at Israel hadde planer på å bygge en rekke boliger for jøder i bydelen Ramat Shlomo i den nordlige delen av Jerusalem, et sted der det aldri har bodd arabere, reagerte Biden med sinne og fordømte beslutningen i de kraftigste ordelag.

Hver eneste israelsk regjering siden 1967 har bygd boliger i Ramat Shlomo og andre lignende bydeler i Jerusalem uten at noen arabiske representanter har nektet å sitte ned til fredsforhandlinger av den grunn. Dette kunne ha vært tilfelle også denne gang, dersom Biden hadde nøyd seg med en mindre protest. Faktum er at Biden kunne ha benyttet denne anledningen til å sette ekstra press på partene i fredsforhandlingene.

Dersom Biden hadde nøyd seg med en enkel protest, kunne han ha sagt noe slik: «Jeg har overlevert den israelske regjeringen en formell protest mot planene på boligbygging i Ramat Shlomo. Men faktum er at dette er enda en grunn til hvorfor det er ytterst viktig at vi nå får fart i fredsprosessen. Derfor har jeg enda en gang talt med både Netanyahu og Abbas og understreket behovet for å finne en løsning på problemet så snart som mulig.»

Hvis Biden hadde valgt denne veien, hadde verken Netanyahu eller Abbas hatt noe valg: De ville ha vært nødt til å sitte ned og samtale. Men fordi han isteden valgte å si at disse boligene «er nøyaktig den typen skritt som undergraver den tilliten vi behøver akkurat nå,» og fordi Obama og Clinton senere forsterket Bidens uttalelser, satte de en rød strek over alle muligheter for fredsforhandlinger på nåværende tidspunkt.