Tenkt NRK-reportasje fra Berlin 1945

Vi bringer her en tenkt NRK-reportasje fra slutten av andre verdenskrig i Berlin, april 1945.


NRK

«De fleste som dør på de tyske sykehusene nå, er uskyldige barn,» forteller vår korrespondent fra Berlin.

Klaus, 3 år, var en helt alminnelig tysk gutt. Selv om familien hans ikke var spesielt velstående, så likte han å leke med det han fant rundt omkring i hjemmet sitt og på gårdsplassen sin. Klesklypene var som biler, og pinner spilte rollen som mennesker i Klaus’ verden.

Dette var Klaus’ virkelighet helt til i går ettermiddag. Da kom en armada med engelske fly inn over Berlin og slapp tonnevis med bomber over de sivile boligområdene i byen. Klaus’ hus ble truffet, og nå ligger han og kjemper for livet på et falleferdig sykehus.

«Jeg var dessverre nødt til å amputere begge beina hans, så han vil aldri kunne løpe eller sykle eller spille fotball i hele sitt liv,» forteller Per Olsen, en norsk lege som har reist til Berlin for å hjelpe til på det tyske sykehuset.

Men Klaus var tross alt «heldig» fordi han slapp fra det engelske bombardementet med livet i behold. Andre tyske barn opplevde en enda verre skjebne. Rapporter fra hele landet tyder på at opptil 9 millioner tyskere så langt er blitt drept under andre verdenskrig. Til sammenligning er kun 67.000 sivile blitt drept i det landet som nå bomber Tyskland sønder og sammen, nemlig Storbritannia.

Det meldes dessuten at flere av de britiske flyene har vært fløyet av norske piloter som har meldt seg frivillig til å hjelpe det britiske militæret med å overøse Tyskland med bomber og granater.

Sent i kveld ble det også rapportert at britiske og amerikanske styrker forbereder seg på et bakkeangrep mot Berlin. «Tyskerne i Berlin er veldig nervøse for hva som kan skje når det kommer nervøse amerikanske soldater som skyter på alt som rører seg,» forteller vår korrespondent fra Berlin. «De allierte fortsetter med å drepe sivile tyskere hver eneste dag,» sier hun.

Forklaring

Den artikkelen som du kan lese her ovenfor, er altså en tenkt artikkel om hvordan NRK kunne ha rapportert fra Berlin i april 1944 dersom de hadde benyttet seg av den samme journalistiske standard som de benytter seg av fra Gaza-stripen i dag. Dvs. at de fokuserer på følelsesladede reportasjer fra individers lidelser samtidig som de fullstendig overser de grunnleggende årsakene til hvorfor konflikten overhodet eksisterer.

Det finnes mange likheter mellom disse to konfliktene:

Andre verdenskrig ble startet ved at Tysklands øverste politiske leder, som fikk sin posisjon på en kvasi-demokratisk måte, ønsket å utrydde Europas jøder og gjøre Tyskland til verdens supermakt nummer en. Konflikten mellom Hamas og Israel eksisterer fordi Hamas, som har kommet til makta på Gaza-stripen via kvasi-demokrati og brutal makt, ønsker å utslette Israel, utrydde de israelske jødene og etablere et muslimsk kalifat med verdensherredømme.

I begge konflikter er det et faktum at den antisemittiske gruppens sivilbefolkning har lidd kolossalt store tap. Det var mange flere sivile tyskere som ble drept i andre verdenskrig enn sivile briter og amerikanere. Det er mange flere palestinske arabere som er blitt drept enn sivile israelske jøder.

USA og Storbritannia ønsket ikke å bombardere Berlin sønder og sammen, men de ble nødt til å gjøre dette for å få satt en stopper for andre verdenskrig. Israel ønsker ikke å bombardere sivile boliger i Gaza, men siden Hamas gjemmer sine våpen og raketter midt i boligstrøk, er de nødt til å bombe disse områdene for å få satt en stopper for de rakettene som Hamas skyter mot den israelske sivilbefolkningen.

Hva med å få med litt av bakgrunnen til konflikten?