Forstår dere hva dere har gjort?

«Istedenfor å skape reformer, har en aggressiv fremmed innblanding resultert i en skamløs ødeleggelse av nasjonale institusjoner og selve livsstilen. Istedenfor demokratiets og framgangens triumf fikk vi vold, fattigdom og sosial katastrofe. Ingen bryr seg noe om menneskerettigheter, inkludert retten til liv. Jeg kan ikke unngå å spørre dem som har skapt situasjonen: Forstår dere nå hva dere har gjort?»

Sitatet ovenfor kommer fra den russiske presidenten Vladimir Putins tale til Generalforsamlingen i Forente Nasjoner den 28. september 2015, for bare tre dager siden.

Midtøsten har historisk ikke vært et sted for fred, framgang og menneskerettigheter. I historiebøkene kan vi lese om kriger, fattigdom og grusomme gjerninger som er begått av forskjellige grupper i Midtøsten.

I løpet av de siste 25 årene har USA og Europa forsøkt å skape fred i regionen, men på grunn av deres naivitet har de dessverre gjort mer skade enn godt.

Det første eksemplet på denne skaden gjelder palestinerne, som for 22 år siden levde under en relativt godlynt israelsk administrasjon, med frihet til å bevege seg og jobbe over hele Israel. På grunn av at terrororganisasjoner kom inn og dannet de palestinske selvstyremyndighetene, og fordi Hamas kunne fylle det vakuumet som ble skapt av den israelske tilbaketrekningen fra Gazastripen, skpate det en situasjon som er verre for palestinerne enn det som var tilfelle før fredsprosessen startet.

President George Bush invaderte Irak og styrtet diktator Saddam Hussein i tro på at han ville få demokrati i landet. Men Irak ble isteden en slagmark for forskjellige terrororganisasjoner, med sunni- og sjiamuslimer som dreper hverandre.

Da Barack Obama flyttet inn i Det hvite hus, var han meget kritisk til sin forgjengers politikk. Men på tross av dette spredde Obama den samme typen kaos til enda flere land i Midtøsten ved å støtte rebeller i Egypt, Libya og Syria. Og til min store sorg, var Norge med i den koalisjonen som bombet Libya til det kaoset som eksisterer i det landet i dag.

Så på en måte hadde Putin faktisk rett. Vesten har banet veien for kaos og terrorisme i Midtøsten med sitt naive politiske spill i regionen. De forstår ganske enkelt ikke hvor komplisert Midtøsten er.

Men Putin tok også feil, for Russland har selv vært en av de fire aktørene i Kvartetten – sammen med USA, Eu og FN – som konstant har skapt problemer for de stakkars palestinerne.

Det som Kvartetten aldri har og aldri vil forstå, er at Israel ikke er problemet i Midtøsten. Israel er løsningen. Gud skapte det jødiske folket for at de skal være en velsignelse for hele verden, inkludert araberne.