Politikk i Svenska kyrkan

Svenska kyrkans vapen

For to dager siden var det valg i Svenska kyrkan. Nå som de fleste stemmene er talt opp, viser det seg at det ble en stor seier for de politiske partiene i valget.

Socialdemokraterna fikk 30,45% av stemmene, Centerpartiet fikk 13,9%, og Sverigedemokraterna fikk 9,22% av stemmene. Det betyr at de politiske partiene som stilte til valg, fikk hele 53,57%, eller mer enn halvparten av stemmene i valget.

I tillegg var det flere «halv-politiske» lister som stilte til valg, slike som er nært knyttet til et politisk parti. Borgerligt alternativ fikk 8,83%, Vänstern fikk 3,58%, Kristdemokrater fikk 2,98%, Fria liberaler fikk 2,92%, og Miljöpartister fikk 2,33% av stemmene. Det betyr at de politiske partiene og deres støttespillere til sammen fikk 74,21% av stemmene.

De listene som ikke var knyttet til noe politisk parti fikk veldig lite stemmer, slik som Partipolitisk obundna med 17,1%, Öppen kyrka med 4,34% og Frimodig kyrka med 3,94%.

Dette betyr dessverre at Svenska kyrkan de neste fire årene kommer til å være like politisk som det Riksdagen er, med alt det negative som det medfører.

Valgdeltakelsen har gått opp fra 12,76% for fire år siden til 18,25% i år, og de fleste svenske medier snakker om det som noe positivt. Men jeg spør meg selv hvor mange av de nesten 960.000 som har stemt, som faktisk pleier å gå på gudstjenester i kirken? Jeg har en mistanke om at de fleste av dem ikke har noe aktivt liv i kirken i dagliglivet, men at de bare ville gi sin stemme i enda en politisk maktkamp mellom sosialister, borgerlige og Sverigedemokrater – en maktkamp som overhodet ikke hører hjemme i en kirke, bare i Riksdagen.

Man burde kanskje endre valgloven slik at det bare er de som faktisk er aktive i kirken som har lov til å stemme, og ikke de som ble døpt der en gang for 40 år siden men som ikke har brydd seg om å gå på en eneste gudstjeneste siden den gang.