Hvor dum kan man bli?

Hvor dum kan man bli? Det er spørsmålet som jeg stiller meg selv etter å ha lest reaksjonene på USAs president Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som hovedstad for Staten Israel og flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

«Det finnes ingen alternativ til tostatsløsningen. Det finnes ingen plan B,» sa FNs generalsekretær Antonio Guterres.

Frankrikes president Emmanuel Macron kalte beslutningen for «beklagelig» og bekreftet «Frankrike og Europas tilknytning til tostatsløsningen».

Norges statsminister Erna Solberg skrev på Twitter at hun er «svært bekymret over amerikansk beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Dette kan føre partene lengre vekk fra forhandlingsbordet. Jerusalems status må løses gjennom forhandlinger.»

Sveriges antisemittiske utenriksminister Margot Wallström fordømte beslutningen og sier at «det svenske engasjementet for en tostatsløsning står fast».

La oss nå se på fakta. Verden har forsøkt å påtvinge en tostatsløsning på jødene og araberne i den vestlige delen av det britiske Palestinamandatet siden Peel-kommisjonen første gang kom med dette forslaget i 1937. I de 80 årene som har gått siden den gangen, har Forente Nasjoner, flere israelske regjeringer, flere amerikanske presidenter, og Kvartetten bestående av FN, USA, EU og Russland forsøkt gang på gang å oppnå fred gjennom en tostatsløsning. Hvorfor?

Det enkle svaret er at palestinerne ikke vil ha en stat. De sa nei til en stat i 1937, i 1947, i 1948, kontinuerlig mellom 1949 til 1967, i 1967, i 2000 og i 2008. Og etter at Barack Obama ble president og begynte å legge ensidig press på Israel, nektet lederne for de palestinske araberne å møte Israel for å forhandle om et israelsk tilbud om en palestinsk stat. Som president Trump sa i dag: «Det vil være dårskap å anta at det å gjenta nøyaktig samme formel nå vil produsere et annerledes eller bedre resultat».

De siste 80 årene av Midtøstens historie har vist oss klart og tydelig at det aldri vil bli opprettet noen palestinsk stat. Det er på tide at dere vokser opp og innser virkeligheten kjære Guterres, Macron, Solberg, Wallström og alle andre politiske ledere som fortsatt tviholder på den urealistiske drømmen om en palestinsk stat. Og selv med en palestinsk stat, ville Vest-Jerusalem allikevel ha vært Israels hovedstad. Så hvorfor kan vi ikke slå følge med USA og Tsjekkia og gjøre det eneste fornuftige for en gangs skyld?